Some Challenging Things of Being a Lecturer

Some Challenging Things of Being a Lecturer

This article has been on my draft for a couple of months. I only wrote some main ideas but I did not finish it. I guess at that time I was in the middle of something else. This article is my thoughts and reflection of being a lecturer for around seven or eight months now.

By writing this, it does not mean that I already know everything about being a lecturer. I’m literally still a noob lecturer and I still have to learn a lot from my students and my colleagues. I wrote this because I have never thought that being a lecturer, my what-so-called dream job back then, would be like this. I wrote this because I admire all of my lecturers and teachers who have taught me. For me, they are strong and amazing people. They teach and take care of their students, and still they have to take care of their family at home. I mean, it is not easy, believe me.

So, here are my lists about some hard parts of being a lecturer. This is solely my opinion. If you are a lecturer or a teacher, you obviously can have different opinions. If you do have the same thoughts like me, ngehehe, welcome to the club, biatch! Aku mengurutkan ini dari yang paling mudah ke yang paling sulit atau menantang. Ok, here we go.


Read more
Mau Sukses Kapan?

Mau Sukses Kapan?

Aku menulis ini gara-gara ada mahasiswaku yang bertanya, “Miss, apa Bahasa Inggrisnya, mau sukses kapan?”

“Hah, gimana maksudnya?”

“Ya mau sukses kapan gitu lo, miss. Habis lulus apa gimana?”

Aku pun berfikir keras. “Sukses kan bisa kapan aja”

Dia kayaknya juga berfikir keras. Aku berfikir keras lagi, “When will you are going to be succeed? Ih aneh, ga ada di Bahasa Inggris”.


Read more
Yuk ke Luar Negeri Pakai Beasiswa Sebelah! (Beasiswa Erasmus vs Beasiswa LPDP)

Yuk ke Luar Negeri Pakai Beasiswa Sebelah! (Beasiswa Erasmus vs Beasiswa LPDP)

Hai! Kali ini aku pengen share tentang beasiswa Erasmus dan Beasiswa LPDP. Apasih bedanya?

  1. Link penting beasiswa

Kalau temen-teman ingin tahu info lebih lanjut Beasiswa Erasmus, silahkan klik di tautan berikut: Erasmus, sedangkan bagi yang ingin tahu beasiswa LPDP silahkan klik di tautan berikut: LPDP dan unduh panduan beasiswa. Bisa juga ketik di google beasiswa Erasmus plus. Ini penting banget, jadi silahkan baca-baca dulu sebelum bertanya hehe.

2. Beasiswa Erasmus+ dan LPDP buat sekolah apa sih?

Beasiswa Erasmus+ tersedia buat kamu yang ingin sekolah S1, S2, dan S3 di Eropa, sedangkan LPDP hanya untuk studi lanjut S2 dan S3. Bedanya lagi, kamu bisa memilih sekolah di dalam negeri dan luar negeri jika mengambil beasiswa LPDP.

Aku juga baru tahu kalau bisa untuk S1. Tapi, yang S1 lebih ke exchange program.

Beasiswa Erasmus

Ohya, uniknya beasiswa Erasmus+, kamu tidak hanya sekolah di satu universitas saja, tetapi bisa beda-beda negara tergantung program yang kamu ambil. Contohnya, Ray mengambil program Renewable Energy in the Marine Environment (REM). Semester 1, dia sekolah di University of Strathclyde, Glasgow, UK. Kemudian semester 2 dia sekolah di University of the Basque Country, Bilbao, Spain. Yang terakhir, semester 3 & 4, dia sekolah di Norwegian University of Science and Technology (NTNU), Trondheim, Norway.

Kalau beasiswa LPDP, dalam dan luar negeri, kamu akan sekolah di satu universitas yang sama.

Beasiswa LPDP. Jangan lupa download dan baca buku panduan, ya!
Read more
things i should be thankful in 2019

things i should be thankful in 2019

Kemarin, aku menulis hal-hal yang aku sambati di tahun 2019. Aku sudah berencana menulis tentang ini juga tahun kemarin. Kalau ada yang disambati, berarti ada yang harus disyukuri juga dong, karena hidup itu adil.

Kamu merasa hidup itu ngga adil? Ngga papa kok, aku pun sering begitu. Aku sering iri ke teman karena dia punya banyak hal yang aku tidak punya. Padahal, bisa jadi ada banyak hal yang aku punya, tapi dia tidak. Atau segala achievement yang dia raih, banyak pengorbanan yang aku tidak tahu. Jadi, sambat memang gapapa, karena kita manusia kok, tapi harus ada batasnya. dan juga, jangan membanding-bandingkan diri kita sendiri dengan orang lain, karena kita tidak tahu kehidupan dia seperti apa. :))

Read more
Sambatan 2019

Sambatan 2019

This is a personal post. I consciously write about this because I need to. It is a reminder for a future me, that I have been through this. I appreciate if you read this (but you don’t have to anyway), because I’m going to literally nag the whole post.

Anyway, I’m used to afraid talking about personal stuff on social media. I control my self-image on social media. I tried to be strong, perfect, and happy, but I don’t care about it anymore. As human, we are vulnerable. And when we aware of our vulnerability, we actually become stronger because we accept who we are. As I getting older, I realise I should not think what other people think about me at all times. I should not give my time to other people who do not worth my explanation.

I should not give a fuck of everything. I should give a fuck to things that worth to give a fuck.

Read more
why are we falling in love to our best friend

why are we falling in love to our best friend

Even though I’m not experiencing this, I get it why.

If I want to love someone or if I want to let someone to love me, I need to befriend with him first and vice versa. He needs to be able to be my friend, before I can fall in love with him, or before we got into a serious thing. I have a trust issue, so I need to make sure if I open my heart to someone, he can be trusted. I mean, I would not tell literally everything happen to my self to someone who I do not completely trust. If you are my friend, I can trust you. If I can trust you, I may fell in love with you. Wenak. (hahaha!)

Some people told me that I’m single because I’m picky. No. I just don’t trust people easily, in terms of relationship. Other than that, I’m cool at trusting people. Because you know that when you love someone who’s not right, it hurts. And I don’t want to waste my time for that anymore.

Read more
Have I Moved On?

Have I Moved On?

Seleksi alam itu berlaku di segala lini kehidupan kita; termasuk pertemanan. Setiap orang pasti punya pengalaman yang berbeda-beda, tapi kata kebanyakan orang, semakin kita dewasa, teman kita semakin dikit. Aku tidak tahu ‘dikit’ ini seberapa, karena dikit dan banyak itu sangat relatif. Namun, bagiku yang jelas, seleksi alam berlaku. Temanku yang masih membersamai aku sampai sekarang, bukan sekedar teman haha hihi, tapi teman yang aku bisa cerita dan diskusi apa saja, dari hal serius sampai remeh temeh. Dari teman jalan, teman kerja, teman komunitas, teman podcast, dan teman ngopi. Ain’t nobody got time for fake friends right.

Read more